کاوش موضوع پسته
صفحه اصلی
پسته
پسته درخت کوچکی است که سرچشمهٔ آن خاورمیانه و آسیای میانه است و در کشورهایی مانند ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان رشد میکند. این درخت دانههایی تولید میکند که به عنوان غذا مصرف میشود. پسته واژهای فارسی است که از طریق زبان لاتین وارد زبانهای اروپایی شده است.
۱۱ رقم متعلق به جنس Pistacia وجود دارد که از درختان کوچک تا درختچههای کم ارتفاع را شامل میشود. گونه پستهای که برای مغزهای خوراکی آن کاشته میشود Pistacia vera است و بومی مناطق مرتفع کویری ایران، افغانستان و آسیای مرکزی است. زیستگاه گونههای دیگر به ژاپن، مالزی، مکزیک و جنوب ایالات متحده گسترش مییابد. همه گونهها با زمستانهای سرد و فصلهای رشد طولانی گرم و خشک سازگار هستند. علاوه بر گونههایی که برای آجیل کشت میشود، گونههای دیگری نیز به دلیل شاخ و برگهای رنگارنگ پاییزی در باغها کشت میشوند و برخی از گونهها به عنوان پایه در تکثیر پسته استفاده میشوند.
بنابر آمار فائو، تولید پسته در ایران در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۹۰ هزارتن بوده که این کشور را در مقام سوم جهان، جای داده است. پیش از ایران، ایالات متحده با تولید ۴۷۴ هزارتن در جایگاه نخست و ترکیه با تولید ۲۹۶٬۳۷۶ تن در جایگاه دوم قرار داشتهاند.
ارزش صادرات جهانی پسته در سال ۲۰۱۷ برابر ۱٫۸۱ میلیارد دلار بوده که سهم آمریکا از آن ۸۴۲٫۷۵ میلیون دلار، سهم هنگکنگ ۳۵۹٫۶۶ میلیون دلار و سهم ایران ۱۹۹٫۳۶ میلیون دلار (۱۱٪) بوده است.
آمریکا با تولید ۴٬۱۹۰ کیلوگرم بهازای هر هکتار بالاترین میانگین عملکرد پسته را در جهان به خود اختصاص داده است و پس از آن کشورهای ترکیه و چین با تولید بهترتیب ۳٬۴۲۴ و ۳٬۲۸۳ کیلوگرم در هر هکتار مقامهای دوم و سوم را در عملکرد متوسط هر هکتار کسب کردهاند. اما متوسط عملکرد پسته در ایران تنها ۶۶۸ کیلوگرم در هر هکتار میباشد. از عوامل این موضوع کمآبی، سموم بیکیفیت، قیمت بالای نهادهها و بهویژه دانش پایین کشاورزان ایران نسبت به برنامه کوددهی گیاه برشمرده شده است.... بیشتر در ویکی پدیا